galamb
Békés Katalin
Békés Katalin
Békés Katalin
Békés Katalin


Gyere az oldalra máskor is!


Békés Katira emlékezem.
A legkedvesebb, tisztességes főnöknőmre a Taurusból.
Nagyon szerettelek emberileg, Kati.
Annakidején én is megdöbbentem halálodtól.
Osztálytársam, Melles Tivadar révén, a Békés Géza néven keresztül jutottam el erre a honlapra.
A neten én is kerestem emlékét, egy kolléganőnk méltató Elmű-s megemlékezését találtam meg eddig.
Nagyon jó, hogy a fényképét láthatom itt Katinak.
Nem felejtem el soha az emlékét, szeretettel őrzöm.
Többet érdemelt volna az élettől.
Talán ő maga választott ilyen sorsot megélni magának.
Sírok, abbahagyom...

2012. június
Békés Géza: Tavaszi szél

Családunkban nem született mindenki abszolút hallással. Édesapán több hangszeren játszott, zenés darabot is írt. Édesanyánk szeretett énekelni. Erős hangja volt, de időnként hamis útra tévedt. Anyai nagyapánk lágy, behízelgő hangon énekelt, a hívek rajongtak érte.

Hugaim közül Gyöngyi és Ildi édesapánk abszulút hallását örökölték. Jutka inkább anya hangját és apai nagyanyánk alakját örökölte. Renáta lányunk az Operaház gyermekkórusában énekelt, színdarabokban is fellépett. Máté keresztfiam több kórusban is énekel, egyéni előadóestje is volt már, Ildi fiai is gyönyörűen énekelnek. Az én hangomat a gyermekkori kántorizálás véglegesen tönkretette, de belül, lélekben szépen énekelek.

És most Katiról ... Édesapánk türelme meglepetősen véges volt, de 10 éves Kati leányának végtelen kitartással tanítgatta ugyanazt a dalt. Szorgalmasan segítette, felhasználva pedagógiai múltját, s a Kodály-módszer minden elemét a makarenkói pofonig bezárólag.

A család menekülni szeretett volna a mantraszerűen ismételt szöveg és dallam elől, de a lakás legtávolabbi zugában is hallani lehetett a fals hangokat a tökéletes apai dallam mellett:"Sárga kukoricaszár, kapálatlan, kapálatlan maradtál!
Szőke legény, barna leány, öleletlen, csókolatlan maradtál!"Az eredmény nem lehetett kétséges, az egész család még álmában is a dalocskát fújta, Kati pedig könnyes szemekkel, sírdogáló hangon, de egyre tisztábban kapaszkodott fel a hangok lépcsőfokaira, és egyre ügyesebben találta meg a sok hamis hang között a legmegfelelőbbet.

Jómagam azóta tudom, hogy az agymosás létező és eredményes eszköz, azóta történelmi tapasztalatok is ezt bizonyították számomra. A hatvanas évek óta eltelt néhány évtized, amikoris egy családi összejövetelen kedvenc dalokat vettünk elő, és Katira is sor került ... volna. Legnagyobb meglepetésemre hosszas kapacitálás után mégsem a "Sárga kukoricaszár" lett megnevezve, hanem a Kállai kettős. Ezt a dallamot szöveg nélkül naponta többször is hallhattuk a nyíregyházi rádió szignáljaként, mégis szégyenemre alig tudtuk elénekelni:"Felülről fúj az őszi szél, köszönöm, hogy eddig szerettél ...
Ugyan babám hová lettél, három napja el nem jöttél ...
Nem vagyok én senkinek sem adósa. Él még az én feleségem édesapja, édesanyja,
meg annak az apósa, anyósa. Ebfél, kutya fél, míg az ipam, napam él ..."


Tavaszi szelek fújdogálnak. Illatárban hallom a túlvilági kórust az ismerős dallammal ...

Most még nélkülem énekelnek ...
Utoljára frissítve: 2013. február 24.


kezdőoldalraBékés Katalin
Békés Katalin
Békés Katalin
Békés Katalin